Ero sivun ”Etusivu” versioiden välillä

Kohteesta Klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat - Jalan ja nilkan alue
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(14 välissä olevaa versiota 10 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 8: Rivi 8:
  
  
[[Kuva:Piramk.jpg|thumb|left|100px|]]
+
Tämä sivusto on toteutettu opinnäytetyönä Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa fysioterapian koulutusohjelmassa. Anna palautetta tai kysy tanssijan fysioterapiasta: anu.sinisalo@gmail.com
Olen toteuttanut sivuston opinnäytetyönä Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa fysioterapian koulutusohjelmassa elokuussa 2009.
+
[[Kuva:Piramk.jpg|thumb|center|130px|]]

Versio 6. heinäkuuta 2017 kello 07.10

Etusivu2.png

Tämä sivusto on tarkoitettu tanssijaa hoitavalle fysioterapeutille, joka ei tunne klassista balettia lajina. Sivustolla on mahdollista tutustua baletin tekniikkaan ja sen aiheuttamaan kuormitukseen jalan ja nilkan alueelle. Oppaasta löytyy myös tietoa jalan ja nilkan rasitusvammoista, jotka johtuvat baletin tekniikan aiheuttamasta ylikuormituksesta. Mikäli nilkan ja jalan anatomia ja fysiologia on unohtunut, löytyy myös niistä tietoa nopeasti!

Tanssijoilla on eniten vammoja jalan ja nilkan alueella ja suurin osa niistä on rasitusvammoja. Tämä johtuu siitä, että baletin tekniikassa vaaditaan jalan ja nilkan niveliltä äärimmäisiä liikelaajuuksia, maksimaalista koukistus- ja ojennusliikettä eli dorsifleksiota ja plantaarifleksiota. Ääriasennot ovat lisäksi toistuvia ja pitkäaikaisia ja siksi ne saattavatkin ylikuormittaa tanssijan jalan aluetta. Myös lonkkanivelen ja alaraajojen muiden nivelten ulkokierto, jota kutsutaan baletissa aukikierroksi, aiheuttaa ylikuormitusta tanssijoiden jalan ja nilkan alueelle, erityisesti virheellisesti suoritettuna.

Tanssijoilla esiintyy monia tyypillisiä urheiluvammoja, mutta myös joitakin vain baletille tyypillisiä rasitusvammoja. Tällä sivustolla esitellään kolme tällaista vammaa: flexor hallucis longuksen jänteen tulehdus ja nilkan anteriorinen ja posteriorinen pinnetila. Kaksi sivustolla esiteltyä vammaa ovat urheiluvammoja, joita esiintyy myös tanssijoilla: akillesjänteen tulehdus ja luiden rasitusmurtumat. Sivustolla on tietoa myös vaivaisenluusta eli hallux valguksesta tanssijalla.


Tämä sivusto on toteutettu opinnäytetyönä Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa fysioterapian koulutusohjelmassa. Anna palautetta tai kysy tanssijan fysioterapiasta: anu.sinisalo@gmail.com

Piramk.jpg